SAPAAN MAKRIFAT DAMBAAN HAKIKI; SEMARAK BUDAYA ILMU; jailurrasyid@gmail.com +60142216003

Kekeliruan dalam usaha memartabatkan Budaya Ilmu untuk mencetuskan keghairahan mencari ilmu dan membina diri insan, masyarakat dan tamadun boleh menyebabkan kejayaan jitu gagal tercapai. Di sini, taman maya Budaya Ilmu memupuk semangat untuk insan yang prihatin mengorak langkah...

 
Anda adalah pelawat ke:
Beautiful Tilawah
BUKU TERPILIH
RATIB KEKASIH ALLAH
WASIAT LUQMAN AL-HAKIM
ZIKIR SELAWAT DAN DOA POPULAR
Artikel Terdahulu
Arkib Saya
BUKU SAINS SOLAT
SAINS SOLAT
Perjalanan Ke Kubur
07 May 2010


Ulasan buku MINGGU PERTAMA DI ALAM KUBUR di Harian Metro

Buku ini membawa pembaca mengembara dari penghujung kehidupan dunia yang seronok dan penuh kenikmatan menempuh alam barzakh yang penuh misteri, seksa dan ngeri.

Bahasa buku ini mudah dan jelas sehingga membaca bab demi bab terasa menyeronokkan apatah lagi mengenai alam yang selama ini tidak pernah kita tengok atau huni melainkan selepas mati.

Rujukan daripada al-Quran, hadis Nabi Muhammad s.a.w dan kitab karangan ulama menguatkan hujah yang disampaikan dalam buku ini.

Buku ini perlu dibaca umat Islam yang mahu membersihkan diri daripada perbuatan dosa dan kelak menjadi penghuni kubur dalam keadaan reda.

Kesimpulannya, buku ini mampu memberi keinsafan kepada pembaca kerana sebagai manusia yang kerdil, kita perlu bersiap sedia sepanjang masa kerana kematian akan datang tanpa di duga.

Amat malang mereka yang belum insaf dan bergelumang dosa kerana berpendapat apabila umur muda, hari kematian masih jauh. Ingatlah, kematian tidak mengira usia malah jika ditakdirkan mati, ia tidak bertangguh walaupun sesaat.

Anas RA melaporkan bahawa Rasulullah SAW mengajar sepotong doa:

اللَّهُمَّ أَحْيِنِي مَا كَانَتِ الْحَيَاةُ خَيْرًا لِي وَتَوَفَّنِي إِذَا كَانَتِ الْوَفَاةُ خَيْرًا لِي
“Ya Allah, hidupkanlah aku jika kehidupan lebih baik untukku. Dan matikanlah aku jika kematian lebih baik untukku.” (Sepakat Riwayat)
posted by jailurrashied @ 15:24  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
Akhukum fil Aqidah

Nama: jailurrashied
Alamat: Section 18, Shah Alam, Selangor, Malaysia
Mutiara Kata Jalinkan sentuhan emosi dengan pandangan akal. Sinari pancaran akal dengan kehangatan emosi. Iringi imaginasi dengan realiti. Terokailah realiti dengan bertemankan khayalan yang indah. Janganlah kamu cenderung kepada sesuatu secara melampau-lampau, sehingga kamu menjadikan yang lain seperti barang yang tergantung diawang-awangan. Janganlah kamu melawan hukum alam kerana hukum alam ini begitu berkuasa. Namun, kuasailah ia, gunakanlah ia, alihkanlah haluannya dan gabungkan segala elemen yang ada. Selepas itu, nantikanlah detik kemenangan yang akan kamu perolehi tidak lama lagi. (HASAN AL-BANNA)
Lihat profil saya
Tinggalkan Pesanan

Projek dan Produk
Sapaan Makrifat
Tips dari al-Quran
Zikir dan Doa
PERSATUAN ULAMA MALAYSIA
Kedai Tinta Ilmu
Pautan Terpilih
QURAN WORD BY WORD
LAMAN TUMPUAN IKRAM AHLI BAIT BERITA ARAB BERITA MELAYU BICARA POLITIK BICARA SEMASA BICARA BUKU SAINS DAN ISLAM INSTITUSI ULAMA ARAB ULAMA ARAB AKTIVIS DAKWAH MALAYSIA INFORMASI DAKWAH MAJLIS TASAWUF ILMU TASAWUF WEB ISLAMI INDONESIA TOKOH DAN KISAH RUJUKAN ILMIAH RUJUKAN BAHASA MOTIVASI AUDIO ARAB AUDIO MELAYU SAHABAT
Template oleh:

Blogger Templates

BLOGGER