SAPAAN MAKRIFAT DAMBAAN HAKIKI; SEMARAK BUDAYA ILMU; jailurrasyid@gmail.com +60142216003

Kekeliruan dalam usaha memartabatkan Budaya Ilmu untuk mencetuskan keghairahan mencari ilmu dan membina diri insan, masyarakat dan tamadun boleh menyebabkan kejayaan jitu gagal tercapai. Di sini, taman maya Budaya Ilmu memupuk semangat untuk insan yang prihatin mengorak langkah...

 
Anda adalah pelawat ke:
Beautiful Tilawah
BUKU TERPILIH
RATIB KEKASIH ALLAH
WASIAT LUQMAN AL-HAKIM
ZIKIR SELAWAT DAN DOA POPULAR
Artikel Terdahulu
Arkib Saya
BUKU SAINS SOLAT
SAINS SOLAT
Rasional Mematuhi Hukum-Hakam Islam
30 July 2013
Segala suruhan dan larangan dalam agama ini sudah cukup lengkap, sempurna dan mudah. Justeru kita tidak perlu menempelnya dengan unsur luaran. Dan kita tidak perlu merungkai ikatannya. Tempelan hanya akan menyebab ketulenan agama itu terhakis. Rungkaian pula akan menyebabkan ikatan agama terlerai.

Suruhan dan larangan agama merupakan peraturan bagi untuk manusia menguruskan kehidupan di dunia. Tanpa peraturan tersebut dunia yang luas akan menjadi sempit dan menggongkong kebebasan kita bergerak.

Hal ini ibarat kereta yang dipandu di jalan raya. Tanpa peraturan kereta perlu dipandu mengikut haluan dan laluan khusus, maka jalan raya yang luas menjadi sempit dan membantutkan perjalanan. Contohnya, jika semua orang mendakwa ia berhak diberi keutamaan untuk terus bergerak melintasi simpang, maka sudah pasti semua kenderaan akan tersekat di simpang itu dan menyebabkan kesesakan yang berpanjangan.

Kempen memandu berhemah adalah mauizah hasanah. Manakala penguatkuasan undang-undang adalah amar maaruf nahi mungkar. Adakah ada sesiapa membantah penguatkuasaan undang-undang seperti surat amaran, saman, tarik kereta dan sebagainya dengan hujah bahawa pemandu kenderaan itu seorang yang ikhlas, dia mempunyai hak asasi, dan dia mesti dibiarkan sehingga sedar sendiri?!

Namun setelah pelbagai jenis kempen dijalankan para pendakwah, pemerintah tetap mengabaikan nahi mungkar. Oleh itu, rakyat wajib bangun melaksanakan kewajipan itu dengan mengikut etika tertentu untuk mengelakkan kemudharatan yang lebih besar. 
posted by jailurrashied @ 09:48  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
Akhukum fil Aqidah

Nama: jailurrashied
Alamat: Section 18, Shah Alam, Selangor, Malaysia
Mutiara Kata Jalinkan sentuhan emosi dengan pandangan akal. Sinari pancaran akal dengan kehangatan emosi. Iringi imaginasi dengan realiti. Terokailah realiti dengan bertemankan khayalan yang indah. Janganlah kamu cenderung kepada sesuatu secara melampau-lampau, sehingga kamu menjadikan yang lain seperti barang yang tergantung diawang-awangan. Janganlah kamu melawan hukum alam kerana hukum alam ini begitu berkuasa. Namun, kuasailah ia, gunakanlah ia, alihkanlah haluannya dan gabungkan segala elemen yang ada. Selepas itu, nantikanlah detik kemenangan yang akan kamu perolehi tidak lama lagi. (HASAN AL-BANNA)
Lihat profil saya
Tinggalkan Pesanan

Projek dan Produk
Sapaan Makrifat
Tips dari al-Quran
Zikir dan Doa
PERSATUAN ULAMA MALAYSIA
Kedai Tinta Ilmu
Pautan Terpilih
QURAN WORD BY WORD
LAMAN TUMPUAN IKRAM AHLI BAIT BERITA ARAB BERITA MELAYU BICARA POLITIK BICARA SEMASA BICARA BUKU SAINS DAN ISLAM INSTITUSI ULAMA ARAB ULAMA ARAB AKTIVIS DAKWAH MALAYSIA INFORMASI DAKWAH MAJLIS TASAWUF ILMU TASAWUF WEB ISLAMI INDONESIA TOKOH DAN KISAH RUJUKAN ILMIAH RUJUKAN BAHASA MOTIVASI AUDIO ARAB AUDIO MELAYU SAHABAT
Template oleh:

Blogger Templates

BLOGGER